5 tips voor thuiswerkers

Thuiswerken. Voor sommigen hoeft het nooit meer anders. Anderen vinden hun draai minder makkelijk in het thuiskantoor. Behoor jij tot de laatste groep? Lees dan even verder. Hieronder een aantal tips die je op weg kunnen helpen om van thuiswerken een succes te maken.

Werkplek kiezen

Misschien wel het allerbelangrijkste wanneer het op thuiswerken aankomt: zorg voor een duidelijk onderscheid tussen werk en privé. Dit houdt je gefocust tijdens werkuren maar zorgt er ook voor dat wanneer je werkdag erop zit je ook écht klaar bent. Deze scheiding creëer je het makkelijkst door een aparte werkkamer in te richten. Heb je niet de luxe van een extra kamer en werk je bijvoorbeeld in de woonkamer? Zorg dan dat je jouw werkspullen kunt wegbergen, in een kast of in opbergboxen. Zo kun je het werk afsluiten en hoef je niet in je vrije tijd tegen je werkmateriaal aan te kijken.

Ergonomisch werken

Zorg in ieder geval dat de tafelhoogte en stoelhoogte goed op elkaar afgestemd zijn zodat je houding ontspannen is. Bij veel zittend werk is het prettig om af en toe staand te kunnen werken. Daarvoor zijn speciale bureaus. Er zijn veel tweedehands kantoormeubelen te koop waarmee je een thuiswerkplek kunt inrichten. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op https://www.lamers- kantoormeubelen.nl/. Werk je veel op je laptop? Denk dan na over een laptophouder, los toetsenbord en losse muis. Zo kun je het scherm op ooghoogte plaatsen.

Maak het gezellig

Een werkplek waar je ergonomisch kunt werken is belangrijk. Maar omdat je waarschijnlijk flink wat uurtjes doorbrengt op je thuiskantoor mag het ook best een beetje gezellig zijn. Denk aan een paar fijne accessoires, een mooie prent aan de muur en luchtzuiverende kamerplanten. Zorg ook voor goede verlichting en het liefst veel natuurlijke lichtinval. Dit doet veel voor je concentratievermogen én je humeur.

Breng structuur in je dag

Het is fijn om regelmaat in je werktijden aan te houden. Start op een vast moment, las pauzes in op gezette tijden. Zo ben je ook weer op tijd klaar en heb je niet gevoel dat je werkdag eeuwig blijft duren. Stel dag doelen voor jezelf maar zorg er ook voor dat je, als het even kan, verschillende taken met elkaar afwisselt. Wissel regelmatig van werkhouding, ga even staan of loop een stukje tussendoor, bijvoorbeeld om iets te drinken te pakken.

Blijf in contact

Door regelmatig met je collega’s en leidinggevende te communiceren, houd je feeling met wat er speelt op de werkvloer. Dit geeft je duidelijkheid en helpt je bij het plannen van je werkzaamheden. Loop je tegen problemen aan tijdens het thuiswerken? Bespreek dit dan ook met je leidinggevende.