Astma: wat kun je eraan doen?

Het aantal mensen dat astma heeft, is groter dan je denkt. Ga maar eens na, iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die er last van heeft. Dan weet je ook dat astma voor behoorlijk wat beperking kan zorgen. Bovendien zijn er een aantal prikkels waar iemand met astma heftig op kan reageren, terwijl hij of zij daar normaal gesproken helemaal geen last van zal hebben. Omdat er zoveel mensen zijn die astma hebben, zijn er in de medische wereld gelukkig grote stappen gezet om de chronische ontsteking van de longen zo goed mogelijk te kunnen controleren. Op die manier kunnen de prikkels namelijk beter gemanaged worden en kan een astmapatiënt daardoor beter omgaan met de ontsteking. Maar wat kun je dan zoal doen?

Op die vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Dat komt omdat iedereen met astma weer anders reageert op de ontsteking aan de longen. Dat betekent dat de ene persoon op bepaalde prikkels reageert waar de ander helemaal geen last van heeft. Kortom, welke prikkels voor welke patiënt belangrijk zijn verschilt nogal en daardoor is er ook geen standaard oplossing als je astma hebt. Als gevolg hiervan is het dan ook belangrijk dat je het gesprek met de behandelend arts aangaat om vast te stellen welke maatregelen het beste bij jouw specifieke situatie passen en naar verwachting het beste effect zullen hebben.

Een aantal voorbeelden van maatregelen

De aller bekendste maatregel bij astma is toch wel het zo snel mogelijk stoppen met roken. Maak niet de denkfout dat wanneer je niet rookt deze maatregel voor jou niet relevant is. Het gebeurd namelijk maar al te vaak dat je naast mensen staat die wel roken en daardoor ben je aan het meeroken. Denk bijvoorbeeld aan de koffiepauzes die je op kantoor hebt en die je gezamenlijk in een ruimte doorbrengt waar ook mensen staan te roken.

Huisdieren

Een andere, soms erg vervelende maatregel, is het niet in huis nemen van bepaalde huisdieren. Een aantal huisdieren kan namelijk een allergische reactie bij een astmapatiënt opwekken waardoor er een astma-aanval kan optreden.

Gezond eten en sporten

Een andere maatregel, die eigenlijk voor iedereen van toepassing is, is het nastreven van een goede levensstijl. Dat betekent goed eten en voldoende bewegen. Voor wat betreft het onderdeel voldoende bewegen is het van groot belang dat je niet zomaar sport gaat beoefenen maar dat in overleg doet met de arts die jou behandeld. Soms kan een sport namelijk juist averechts werken en daardoor zijn doel voorbij schieten. Ga dus eerst het gesprek aan met de arts die je behandelt voordat je zomaar allerlei sportieve activiteiten onderneemt.

Hulpmiddelen uit de medische wereld

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er dus diverse maatregelen die genomen kunnen worden wanneer je last hebt van astma. Daarnaast hebben er in de medische wereld gelukkig de nodige ontwikkelingen plaatsgevonden die ertoe hebben geleid dat er bepaalde hulpmiddelen zijn ontwikkeld. Dergelijke hulpmiddelen geven de arts een goed beeld van de effectiviteit van het behandelplan dat hij heeft opgesteld. Hierdoor is de arts veel beter in staat om zijn plan tussentijds bij te sturen of (indien dat nodig mocht zijn) ingrijpend te wijzigen.

De puffer is een bekend hulpmiddel bij astma

Een spirometrie onderzoek

Een van de bekendere hulpmiddelen die vaak wordt ingezet bij astma, maar ook zeker bij COPD, is het uitvoeren van een spirometrie test. Een spirometrie test wordt in eenvoudige taal ook wel een longfunctieonderzoek genoemd. De test richt zich dus op het vaststellen van het functioneren van de longen. Het grote voordeel van een spirometrie, is dat hij over het algemeen meerdere malen wordt afgenomen waardoor de arts op ten duur een goed beeld krijgt van de ontwikkelingen van de astma.

Naast het uitvoeren van een spirometrie zijn er nog meer hulpmiddelen ontwikkeld die de arts kan inzetten. Een daarvan is bijvoorbeeld de NHG standaard astma. Maar zoals het ook voor de maatregelen tegen astma geldt, is het ook zo dat voor wat betreft het inzetten van hulpmiddelen de arts naar de specifieke situatie van zijn patiënt kijkt. Op die manier kan hij vaststellen wat wijsheid is voor wat betreft het nemen van maatregelen en de eventuele inzet van hulpmiddelen.

Wanneer je astma hebt, is er tegenwoordig dus veel mogelijk om de controle over deze chronische ontsteking aan de longen te vergroten. Echter, het is wel van belang dat, zodra je vermoed dat je astma hebt, je je dokter bezoekt. Hoe eerder je er bij bent, des te sneller een effectief behandelplan kan worden opgesteld!