Echtscheidingsadvocaat wel of niet nodig?

Stel je gaat scheiden, is het dan nodig om een echtscheidingsadvocaat in te schakelen? Dat is een vraag die veel mensen zichzelf stellen wanneer ze hebben besloten om te gaan scheiden. Echter, een advocaat hoeft niet altijd direct de oplossing te zijn. Zo heb je ook mediation (bemiddeling) specialisten, die als doel hebben om de scheiding zo soepel mogelijk te laten verlopen, zonder dat een van de partijen benadeeld wordt. In sommige gevallen is het inschakelen van de bemiddelaar echter geen optie meer, omdat de gemoederen tussen de partners dermate hoog zijn opgelopen dat een constructief gesprek niet meer mogelijk is. In dat geval schakelen mensen logischerwijs wel direct een echtscheidingsadvocaat in.

Het inhuren van een echtscheidingsadvocaat is vaak een laatste stap die echtparen zetten als ze er samen niet uit kunnen komen.Lokale advocaatkantoren

Een tip die we je willen meegeven voor het geval je op het punt staat om een echtscheidingsadvocaat aan te stellen, is dat het prettig kan zijn om een lokaal advocatenkantoor te benaderen. Zeker wanneer je in een van de grote steden van Nederland woont, zoals bijvoorbeeld Utrecht of Amsterdam, is een echtscheidingsadvocaat vaak snel gevonden en heb je bovendien keuze uit meerdere kantoren. Het prettige van een advocaat die in jouw regio actief is, is dat het contact gemakkelijker gaat als je elkaar face to face wilt spreken. Kortom, zoek bijvoorbeeld op het internet naar een echtscheidingsadvocaat en typ je woonplaats erachter. Bijvoorbeeld: een echtscheidingsadvocaat in Utrecht inhuren. Een korte zoektocht levert je als het goed is een aantal interessante advocatenkantoren op.

Wanneer is een echtscheiding definitief?

Veel mensen weten het antwoord op deze vraag niet en kunnen soms gefrustreerd raken doordat een scheiding lang kan duren. Het is niet voor niets dat je regelmatig mensen hoort zuchten over een scheiding die al een eeuwigheid lijkt te duren. Maar waarom is dat?

Dat komt omdat een rechter een uitspraak over de scheiding moet doen. Maar dat is nog niet het enige. Er moet meer gebeuren, namelijk de uitspraak van de rechter moet in de registers van de burgerlijke stand worden opgenomen. Maar wanneer je ervoor hebt gekozen om van tafel en bed te scheiden en dus niet voor een echtscheiding hebt gekozen, dan dient de scheiding in het huwelijksgoederenregister te worden geregistreerd.

Maar voordat de rechter überhaupt een uitspraak kan doen, dien je met je partner van allerlei afspraak te maken. Wie krijgt welke bezittingen? Wie is er verantwoordelijk voor bepaalde schulden en wie gaat ze afbetalen? Maar ook hele andere zaken, zoals het bezit van hun gezamenlijke woning zullen besproken moeten worden. Blijft een van de twee partners bijvoorbeeld achter in de woning of wordt het huis verkocht en zoeken beiden een eigen nieuwe woning? Er zijn dus behoorlijk wat zaken waarover je die na te denken als je besluit om te gaan scheiden. Maar wees je er dus van bewust dat een echtscheidingsadvocaat niet altijd direct een vereiste is om de scheiding in goede banen te leiden. Zo kan het ook lukken om met behulp van een mediator de scheiding rond te krijgen. Wil je hier meer over weten, dan is het bekijken van de volgende video aan te raden.