Emoties herkennen

Emoties die in beweging zetten of lam slaan. Een emotie is letterlijk iets wat ‘er uit beweegt’.

Op verschillende wijze emoties ervaren

Wij gebruiken het woord emotie voor de reactie van ons systeem op een prikkel uit de omgeving. Dit kunnen verschillende reacties zijn als blijdschap en verdriet, die bovendien kunnen verschillen van duur en heftigheid. Dit heeft te maken met de prikkel maar meer nog met dat wat in je systeem wordt geraakt. Als een lichaamsherinnering wordt geraakt die je juist zo goed verborgen probeert te houden, kan een emotie heel heftig worden en lang duren.

Diepgevoelde, langdurige emoties kunnen je apathisch maken, schakelen je systeem als het ware uit. Je wordt overspoeld door die keten van lichaamsherinneringen wat te heftig is om snel te verwerken.

Meer oppervlakkige, kortdurende emoties zetten je systeem in beweging, zetten aan tot actie. Bijvoorbeeld de actie van contact zoeken met een ander, als je blijdschap voelt of je stem verheffen als je boosheid ervaart.

Een emotie van bezorgdheid kan aanzetten tot actie of zich ontwikkelen tot paniek/angst die verlamming veroorzaakt. Je kan verdriet voelen maar ook depressie als er een keten van verdriet wordt geraakt. Je kunt spijt van iets hebben wat je kan uitnodigen om beter je best te gaan doen of te leren van het voorafgaande. Je kan ook schuldgevoelens krijgen en je schamen waardoor je eerder de neiging hebt om weg te kruipen of je huis niet uit te gaan. Je kan gefrustreerd raken omdat iemand je vervelend bejegent of omdat iets niet lukt en je kan ook woedend worden waarmee je jezelf en een ander kunt beschadigen.

Psycholoog Den Bosch – Vught, Psychotherapie Steenbeek: aandachtig, verrassend en effectief