Garagedeuren: waar moet je op letten bij de aankoop?

Wanneer je besluit om je te gaan oriënteren op garagedeuren en uiteindelijk tot aankoop overgaat, zul je waarschijnlijk met vele vragen zitten. Waar moet je zoal op letten? Hoe zit het met de veiligheid van de deur? Waarbij met veiligheid natuurlijk niet alleen wordt gedoeld op hoe inbraakwerend de deur is, maar ook hoe veiligheid hij in gebruik is. En niet geheel onbelangrijk: wist je dat een mooie en goede garagedeur je woning aantrekkelijker maakt als je je huis in de toekomst zou willen verkopen?

Kortom, genoeg stof om over na te denken. Mogelijk kan dit artikel je hierbij op weg helpen. We zullen namelijk een aantal belangrijke aspecten bespreken die je bij de oriëntatie en aankoop in overweging kunt nemen.

Het gebruik van de ruimte in de garage

Wanneer je garagedeuren gaat kopen is het ten van belang hoe je de ruimte in de garage(s) wilt gaan gebruiken. Veel mensen beseffen het niet, maar een garagedeur kan er namelijk voor zorgen dat je bepaalde gedeeltes van de garage niet kunt gebruiken om bijvoorbeeld spullen in op te slaan. Ga daarom eerst na wat je precies met de garage zou willen doen.

Stel bijvoorbeeld dat je veel spullen vlak onder het plafond wilt hangen, denk bijvoorbeeld aan hengels als je regelmatig gaat vissen. Dan kan een sectionaaldeur mogelijk niet de beste keuze voor jou zijn. In dergelijke gevallen is een roldeur namelijk veel beter. Deze deur rolt zich namelijk horizontaal op waarbij de panelen in een soort opbergbak worden opgerold. Dat opbergsysteem hangt direct boven de opening van de garagedeur waardoor je het plafon geheel vrij houdt.

Maar stel nu dat je een fanatieke fietser bent en je er wekelijks meerdere malen per dag op uit trekt. Dan is of een openslaande garagedeur of een zijdelingse sectionale garagedeur waarschijnlijk de beste keuze voor jou.

Beide soorten deuren hoef je namelijk niet in zijn geheel te openen om de garageruimte te kunnen verlaten. Wel is het zo dat je bij openslaande deuren rekening moet houden met het feit dat er voor de garage genoeg ruimte moet zijn om de deuren wagenwijd open te kunnen zetten. Voor wat betreft de zijdelingse garagedeur hoef je niet naar dit aspect te kijken, maar dien je rekening te houden met het vrijhouden van een van de zijmuren in je garage. Zoals de naam namelijk al aangeeft open dit type deur zich zijdelings en daardoor zal er aan een van de zijmuren in de garage ruimte moeten zijn waarin het deurblad kan worden gehangen.

Het onderhoud

Ook dit is een punt waar veel mensen niet bij stilstaan. Maar stel nu dat je een houten garagedeur mooi vindt, omdat je een landelijke uitstraling aan je huis wilt geven. In dat geval moet je je er bewust van zijn dat hout om de zoveel jaar een goede onderhoudsbeurt nodig heeft. Dit betekent niet alleen dat het onderhoud je geld kost, maar ook de nodige uren als je besluit om het werk zelf uit te voeren. Garagedeuren die van aluminium zijn gemaakt hebben dergelijk onderhoud niet. Vaak is het daarbij voldoende om het deurblad zo nu en dan met een sopje schoon te maken (gebruik ten alle tijden absoluut niet agressieve schoonmaakmiddelen). Daarnaast is het raadzaam om de garagedeur onderdelen waarmee de deur kan functioneren zo nu en dan te smeren. Let hierbij wel op dat je weet waar je mee bezig bent, want anders kun je het onderhoud beter door een monteur laten uitvoeren.

Nog een laatste tip

De twee besproken punten in dit artikel zijn zomaar twee voorbeelden van aspecten waar je je bij de oriëntatie op garagedeuren waarschijnlijk niet bewust van bent. En dat is jammer, want dat betekent dat je achteraf teleurgesteld zou kunnen raken in je aankoop en dat zou toch zonde zijn! Een garagedeur gaat over het algemeen tenslotte jarenlang mee. Neem de aankoop daarom serieus en ga niet hals over de kop over tot de aankoop van een deur.

Benader in plaatst daarvan meerdere bedrijven om vrijblijvend een advies op te stellen en een prijsindicatie te geven. Zo krijg je van meerdere specialisten een advies en heb je bovendien ook gelijk inzicht in hoe integer de prijzen van de diverse aanbieders zijn. Beginnen dus met het zoeken van een aantal aanbieders. Dat kun je onder andere doen door op de term ‘garagedeur specialist’ in Google te zoeken, klik hier voor een voorbeeld dat wij hebben gevonden. Je zult al snel enkele aanbieders in je omgeving vinden. Sla deze stap dan ook absoluut niet over, aangezien je hem zo hebt uitgevoerd.