Hoe heb ik succes bij de Hoge Raad?

Of je nu in Nederland woont of op de Antillen, in beide gevallen kun je in hoger beroep gaan bij de Hoge Raad als er fouten zijn gemaakt tijdens de uitspraak van het Gerechtshof of het Gerecht in Eerste Aanleg. Ongeveer een derde, of minder, van de zaken heeft een succesvolle afloop. Maar welke factoren bepalen nu het succes bij de Hoge Raad?

Dit is voor iedereen weer anders. In het geval van in cassatie gaan, zal er een uitgebreid onderzoek door een cassatieadvocaat aan vooraf gaan. Ten eerste moet er voldoende juridisch of financieel belang zijn bij de zaak. Anders wordt deze niet eens in behandeling genomen.

Factoren die succes beïnvloeden

Alleen een genoegdoening willen halen is niet voldoende. Er is sprake van voldoende belang als je situatie er na de uitspraak concreet op vooruit gaat, bijvoorbeeld financieel. Er mogen geen nieuwe feiten aan het licht komen, het bezwaar moet gebaseerd zijn op de kennis die er al bij de vorige uitspraak was en of het recht daarop goed was toegepast. Het kan bijvoorbeeld ook meespelen als er een recht is geschonden volgens het artikel 6 Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Neem contact op met een cassatieadvocaat om erachter te komen hoeveel kans van slagen je hebt.