Ideeën voor gerechten in de winter

De winter is weer aangebroken. Dat betekent dat het weer tijd wordt voor winterse gerechten. Wil je inspiratie op doen over wat je kunt maken? Lees dan snel verder.

Verschillende soorten soepen

Bij winter denken veel mensen aan soepen. Naast de standaard erwtensoep zijn er veel soorten soepen die de moeite waard zijn om eens te proberen. Een echte winterse soep is bijvoorbeeld pastinaaksoep. Dit smaakt extra lekker met knoflook. Een andere populaire soep is de wortel pompoensoep. Houd je niet zo van wortel? Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor een pompoensoep met miso. Andere aan te bevelen soepen zijn onder meer knolselderijsoep, zoete aardappelsoep en kippensoep. In de supermarkt zijn er ook veel soeppakketten te koop, waarin alles zit wat je nodig hebt. Heb je geen zin om al die groente te snijden? Dan kan je zelfs kiezen voor speciale soeppakketten met voorgesneden groente. Je hoeft meestal alleen de groente te bakken en te koken en vervolgens te pureren. Heb je toch zin in een erwtensoep, maar heb je niet veel tijd? Dan kan je ook een snelle erwtensoep maken. Hoe doe je dat dan? Dat doe je door de spliterwten te vervangen door doperwten. Dit geeft wel een andere smaak, maar het lijkt erg op erwtensoep. 

Verschillende soorten stamppot

Veel mensen maken altijd dezelfde soort stamppot. Echter kan je hier veel meer mee variëren. Zo kun je zoete aardappelen gebruiken in plaats van normale aardappelen. Daarnaast is er veel mogelijk qua soorten groente, kruiden en vlees. Wat dacht je bijvoorbeeld van gepofte aardappel met kip? Ben je vegetariër of wil je een dagje zonder vlees? Dan hoef je niet perse een kant- en klare vleesvervanger te kiezen. Een stamppot met peulvruchten is ook een goede optie, zoals een groene kool bonenstamppot. Bonen zoals kidneybonen en kikkererwten zitten namelijk vol eiwitten. Een frisse stamppot is bijvoorbeeld een stamppot met cranberry’s en rucola. Knolselderij of spinazie zijn ook geschikte groentes voor een stamppot.

Verschillende soorten stoofpotten

Als je meer tijd hebt kan je een stoofpot maken. Een stoofpot moet namelijk voor een langere tijd gaar gestoofd worden. Dit zorgt wel voor een heerlijke smaak. Hierdoor wordt een taai stukje vlees heerlijk mals. Ook qua stoofschotels is er genoeg keuze. Een bekende stoofpot is bijvoorbeeld boeuf bourguignon met rundvlees, champignons en aardappels. Ook goulash is een bekend stoofpotje. Dit bestaat onder andere uit paprika’s, rundvlees en aardappels. Wil je iets anders proberen? Probeer dan bijvoorbeeld een Stoba, een Caribisch stoofschotel met onder meer rundvlees, pruimen en rijst. Als je vegetarisch wilt eten kan je bijvoorbeeld een vegetarische aubergine stoof maken.

Brand je eten regelmatig aan? Overweeg dan om een keramische wokpan en koekenpan keramisch aan te schaffen. Dit soort pannen bakken bijna niet aan. Bovendien hoef je hierdoor minder of geen vet te gebruiken tijdens het koken.