Zo richt je je huis veilig in

Vaak denken mensen bij ongelukken aan ongelukken buitenhuis. Echter gebeuren veel ongelukken binnenhuis. Gelukkig kan je door je huis veilig in te richten de kans hierop verkleinen. Hoe doe je dat? Dat lees je in dit artikel. 

Inrichten van je badkamer

De badkamer wordt snel glad, omdat het daar nat wordt. Daarom is dit een kamer waar snel ongelukken kunnen gebeuren. Met de keuze qua douches kan je de kans op vallen voorkomen. Dit doe je door voor een vlakke douchecabine te kiezen. Hierdoor heb je geen drempel, wat de kans op vallen verkleint. Voor oudere mensen is het ook prettig om een handvat te plaatsen in de douche of bij het bad. In de douche kan het worden vastgepakt als iemand dreigt te vallen. In het bad kan het gebruikt worden om makkelijker op te staan. Een antislipmat in de douche en/of voor de douche verkleint ook de kans op vallen. Zorg daarnaast voor goede badkamerradiatoren en ventilatie in je badkamer. Hierdoor wordt het minder snel nat in je badkamer en sneller weer droog.

Bekleding van je trap

Het vallen van een trap kan zorgen voor grote gevolgen. De kans hierop wil je dus zo klein mogelijk maken. De meeste trappen hebben geen tapijtbekleding. Als je jouw trap dweilt kan iemand er snel afglijden. Zorg daarom dat iedereen in je huis het weet als je de trap gaat dweilen. Daarnaast is het belangrijk om een stevige trapleuning te hebben, zodat iemand zich altijd kan vastgrijpen aan de trapleuning. Door een trap te bekleden met tapijt kan je ook de kans op vallen verkleinen. Door het tapijt heb je namelijk meer grip. Sommige mensen vinden tapijt niet hygiënisch. Echter kan je tapijt goed schoonhouden door het regelmatig te stofzuigen en te stomen met een speciaal apparaat. Heb je kleine kinderen? Zorg dan voor traphekjes.

Zorg voor een opgeruimd huis

Het klinkt logisch, maar het wordt toch vaak vergeten. Als je huis niet opgeruimd is, is de kans op vallen sneller. Je struikelt over iets en voordat je het weet maak je een verkeerde val. Ruim daarom regelmatig je huis op. Doe elke avond een kort opruim rondje van 10 minuten. Plan daarnaast elke week een moment in dat je meer tijd besteed aan het opruimen. Woon je samen met anderen? Geef hen dan ook de verantwoordelijkheid om hun spullen op te ruimen. Zorg dat je handige opruim materialen hebt, zoals een kist, een kast met bakjes en lades onder je bed. Als je niet genoeg ruimte hebt om de spullen op te bergen is het lastig om op te ruimen. 

Door deze tips is je huis al een stuk veiliger. Hebben je huisgenoten of jij fysieke beperkingen? Dan zijn er nog extra maatregelen die je kunt nemen, zoals een verhoogde toilet.